вівторок, 28 березня 2017 р.

Властивості тканини поліестер

Поліестер є однією з найпопулярніших синтетичних тканин. Його виробляють з продуктів переробки нафтопродуктів. Процес проходить в кілька етапів:

  1. Виділення компонентів, необхідних для виробництва полістиролу (сировина для волокон);
  2. Отримання розплаву рідкого поліестру.
  3.  Механічне та хімічне очищення поліефіру.
  4. Виробництво волокон, в результаті якого напіврідку масу пропускають через дуже вузькі отвори.
  5. Обробка ниток, в результаті якої їм надаються додаткові характеристики.
  6. Виробництво тканини.


Для вдосконалення якості та покращення характеристик тканини дуже часто поліестерне волокно комбінують з іншими як натуральними, так і синтетичними волокнами, в результаті чого отримують комбіновані тканини, які поєднують у собі кращі властивості різних матеріалів.
 
Синтетична тканина поліестер
Синтетична тканина поліестер

Зовнішній вигляд та основні характеристики поліестру

Тканини на основі 100% поліестеру можуть бути як напівпрозорою тонкою вуаллю, так і цупкою міцною тканиною для плащів. Властивості тканини з поліефірних волокон, як і її зовнішній вигляд, залежать від хімічного складу сировини, форми волокна та типу переплетення.

Позитивні якості поліестеру

Відмінний захист від несприятливих погодних умов (низькі температури, вітер, дощ, сніг, ультрафіолетове випромінювання)
Поліефірне волокно стійке до тертя, розтягненню, інших видів фізичного впливу. Такі тканини стійкі до зношення
Поліестер легко переться, швидко сохне і майже не мнеться, що характеризує простоту догляду за виробами з поліестеру
Тканина добре драпується.
Легкість тканини
При правильному догляді поліестер добре зберігає колір та форму впродовж тривалого часу
Вироби з поліестру не піддаються впливу плісняви та шкідників.
Тканина має хорошу водовідштовхувальну здатність
Не вбирає запахи

Зміна форми під дією високих температур для виробників є позитивною характеристикою, тому що під час проектування чи декорації виробів тканину достатньо сильніше нагріти, після чого сформувати і зафіксувати потрібний декор. Для споживачів, особливо під час прасування це швидше за все недолік тканини, тому що можна отримати небажану складку, яку неможливо буде виправити.

Міцний трикотаж, ажурне мереживо, тепла підкладка чи гладкий еластан- це все поліестер, вироблений при використанні різних способів зєднання волокон і переплетення ниток. Різномаїття текстур тканини задовільнить найвибагливішого споживача.

Недоліки тканини

Висока щільність. Одяг з чистого поліестру є незручним для носіння у спеку.
Неможливість використовувати хімічні відбілювачі, оскільки вони можуть пошкодити структуру волокна.
Поліестер, як багато інших синтетичних тканин, накопичує статичну електрику.
Багато виробників сьогодні для усунення такої характеристики додають до складу ниток волокна з антистатичним ефектом.

Особливості догляду за виробами з поліестру

  1. Дотримуватись рекомендацій виробника, особливо якщо вироби мають властивості захисту від тепла та вологи.
  2. Зазвичай поліестер можна прати при температурі до 40 градусів. Використовуючи машинне прання, використовуйте спеціальний режим для синтетики або делікатний. Дуже гаряча вода може призвести до втрати виробом форми, оскільки волокно під впливом високої температури може деформуватися.
  3. Для особливо тонких тканин бажане лише ручне прання. Перед пранням речі бажано вивернути навиворіт.
  4. Трикотажний поліестер не можна сильно викручувати після прання.

Дуже часто сьогодні до поліестеру додають бавовну, віскозу, еластан та інші компоненти. Завдяки цьому отримують тканину, трикотаж або нетканий матеріал з додатковими властивостями. Поліестер додають зазвичай для збільшення міцності та стійкості до зношення виробу. Так, наприклад, еластан у поєднанні з поліестром покращує еластичність тканини. 

пʼятницю, 17 березня 2017 р.

Різновиди наповнювачів у виробах TM Babybrok

Альтболл- сучасний наповнювач, який виробляється з нетканого поліефірного волокна. Силіконізовані кульки характеризуються високим рівнем пружності. Альтболл не містить шкідливих клеїв, тому що при виробництві він проходить спеціальний процес силіконізації без використання клею. Серед основних переваг матеріалу виділяють вологостійкість, гіпоалергенність, нетоксичність, повітрепроникність. Альтболл не вбирає сторонніх запахів, невибагливий в догляді, а вироби, у яких він використовується в якості наповнювача, мають ортопедичний ефект.

Альтмікро- інноваційний нетканий матеріал, виготовлений з суміші поліефірних мікроволокон на основі штучного лебединого пуху. Волокна досить м'які та пружні, і водночас об'ємні. Альтмікро- гіпоалергенний, антибактеріальний матеріал, не вбирає сторонніх запахів, добре зберігає тепло та пропускає повітря.

Альтфайбер- це поліефірний силіконізований наповнювач з високою ступінню теплоізоляції. Силіконове покриття матеріалу запобігає накопиченню вологи і забезпечує пружність матеріалу, завдяки чому легкий альтфайбер з невеликим об'ємом досить теплий і стійкий до зношення. Наповнювач гігієнічний та гіпоалергенний, добре зберігає форму після тривалого використання, швидко відновлюючи її після деформації під час використання.

АльтФілл мікро- синтетичний наповнювач для подушок і ковдр.  При його виробництві використовують тонке синтетичне поліефірне мікроволокно нового покоління. Вироби з цим наповнювачем легкі та м'які. Крім того вони відзначаються гіпоалергенністю, та довговічністю. Матеріал АльтФілл мікро не накопичує неприємні запахи. Зазначають також високі теплоізоляційні властивості та здатність виробів з таким наповнювачем легко відновлювати початкову форму впродовж тривалого часу та невибагливість у догляді.

Бамбукове волокно, незважаючи на тонкість, є надзвичайно міцним, що у свою чергу підвищує зносостійкість виробів з нього. Крім того, воно легке, при цьому добре утримує форму виробу впродовж тривалого часу, завдяки чому подушки та ковдри з бамбукового волокна зручні у використанні. Особлива речовина, яку містить бамбукове волокно, називається bamboo kun. Вона захищає рослину від шкідливих мікроорганізмів.

Капок- це натуральне волокно бавовняного дерева сейба, яке у 8 раз легше за бавовну. Волокно відштовхує воду,  має чудові теплопровідні властивості. Тонка воскова плівка, що покриває волокно, не пропускає комах та мікроорганізми.

Латексний поролон- це високоеластичний матеріал, який складається з м'якого пінополіуретану. Виробляється з простого поліефіру, має високу еластичність, йому не шкодить вплив низьких температур і вологи. Повітрепроникний і пружний матеріал з гіпоалергенними властивостями.

Модал-це модернізоване віскозне прядильне волокно, що виробляють з целюлози, яку отримують з деревини в результаті віскозного процесу. Розривна міцність його вище, ніж у віскози, а за гігроскопічностю він перевершує бавовну (майже в 1,5 рази).Модал має низький відсоток усадки, залишається м'яким після прання за рахунок того, що його гладка поверхня не дозволяє домішкам залишатися на тканині.

Поролон- це еластичний пористий матеріал, який складається з тонкостінних пор, наповнених повітрям. Це міцний за хімічним складом і безпечний матеріал,  який не містить речовин, що викликають алергію і не вбирає пилу. Він не пліснявіє. Поролон гігієнічний і безпечний для здоров'я людини.

  • Поролон марки ST  виробляється з використанням одного, так званого базового поліолу. 
  • Поролон марки SM- для вогневого дублювання. Не містить шкідливих для озону речовин, вогнетривкий.   
  • Поролон марки EL- це покращена модифікація поролону марки ST, яка при однаковому об'ємі має більшу жорсткість. 
Хлопкопон- це обємне термофіксоване полотно, до складу якого входить суміш натуральних бавовняних і поліефірних силіконізованих волокон. Виробляється шляхом формування полотна за допомогою чесальної машини та перетворювача прочосу, а в термопічці відбувається легка фіксація волокна. Завдяки повному очищенню та спеціальній обробці волокно стає гіпоалергенним, екологічно чистим та довговічним матеріалом з відмінними властивостями терморегуляції та гігроскопічності.

Холлофайбер- нетканий матеріал нового покоління, що складається з волокон поліестеру, з'єднаних між собою під впливом високих температур. Відсутність клею, формальдегідів та інших поширених реагентів при виробництві робить поліефір максимально наближеним за екологічністю та безпекою до натуральних матеріалів. Серед основних ознак холлофайберу виділяють наступні: міцний, біологічно стійкий, теплий, повітрепроникний, пружний, зносостійкий.

Шерстепон- це неткане полотно, яке містить в собі суміш верблюжої або овечої шерсті та поліефірних силіконізованих волокон, що скріплюється за допомогою термоскріплення під впливом високих температур. Шерстепон- це унікальний утеплювач, який поєднує в собі переваги натуральних та синтетичних волокон. Він легкий, м'який та еластичний, який водночас не викликає алергічних реакцій, гігроскопічний та стійкий до зношення.

Штучний лебединий пух схожий за властивостями з натуральним. У процесі виробництва поліефірне та просочене силіконом мікроволокно нового покоління отримує звивисту структуру. Силікон використовують для підвищення зносостійкості та покращення споживчих властивостей матеріалу. Волокна досить м'які та пружні, і водночас досить об'ємні. Матеріал гіпоалергенний, антибактеріальний, не вбирає сторонніх запахів.

Hard Fiber - це нетканий матеріал нового покоління, який складається з порожніх волокон поліестеру, скручених у формі пружин і з'єднаних між собою під впливом високих температур. Вертикальне розташування і спіралеподібна форма волокон, переплетених між собою, утворюють міцну пружну структуру. Hard Fiber підходить як для зими, так і для літа, оскільки властивість циркуляції та об'єму повітря у ньому одні з найбільших.




Сторінки