понеділок, 30 січня 2017 р.

Властивості тканини сатин

Постільна білизна з сатину
Постільна білизна з сатину
Сатин насправді це не лише бавовняна тканина, а особливий вид переплетення ниток, при якому для основи використовують більш міцну нитку і тонку кручену для правого боку. На 4 нитки основи припадає одна з правого боку.
Цю тканину використовують як для пошиття одягу, так і для пошиття штор, покривал та постільної білизни. Сатин не збігається, не втрачає кольору після багаторазового прання.

Сатинове переплетення
Сатинове переплетення
Незважаючи на різні спосіб переплетення, сировину та обробку волокон, є ряд спільних властивостей, за якими тканини відносять до групи сатинових. Це насамперед така властивість, як гігроскопічність. Матерія вбирає та видаляє вологу. Сатинова тканина вбирає піт зі шкіри, одночасно охолоджуючи її. Завдяки низькій провідності тепла сатинові вироби водночас зберігають температуру тіла, тому зимою у них тепло, а літом навпаки прохолодно. Водночас тканина тонка і м'яка. Перш ніж сатинова білизна почне втрачати блиск, вона витримає не менш ніж 200-разове прання. Водночас матерія не мнеться, не викликає алергічних реакцій та подразнень.

Дуже важко деколи за зовнішнім виглядом відрізнити тканини між собою, хоча властивості матеріалів мають досить суттєві різниці. Так, навіть якщо сатин та атлас виробляються з шовкових ниток, вони все одно відрізняються між собою переплетенням. Якщо для атласної тканини характерне подовження ниток з двох сторін, то для сатину лише з правої сторони. Тому атласна тканина міцніша і легша за сатин. Перкаль, на відміну від сатину, має звичайне полотняне переплетення, він не такий блискучий, але водночас більш гігроскопічний. Така тканина на дотик прохолодніша, тому її часто рекомендують для літньої постільної білизни. Сатин, на відміну від перкалю, краще зберігає тепло, тому підходить для постільних комплектів у зимову пору року. Бязь та ранфорс, на відміну від сатину м'які, мають полотняне переплетення, у якому нитки короткі, тонкі, відповідно вироби з таких тканин менш довговічні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сторінки