середу, 29 січня 2014 р.

Обираємо дитяче ліжечко

Довгоочікуваний момент появи малюка не за горами, а отже час готуватися до цієї радісної події. Із усіх необхідних речей однією з найважливіших є дитяче ліжечко.  Більшість батьків в першу чергу звертають увагу на зовнішній вигляд ліжечка, його неповторний дизайн, витрачаючи величезні гроші, не звертаючи уваги на те, з чого воно зроблене, забуваючи при цьому про те, щоб дитяче ліжечко було безпечним та надійним, не викликало алергічних реакцій, а вже після цього можна подумати про його дизайн.

Тому що в першу чергу ліжко повинне забезпечити дитині спокійний, здоровий і міцний сон.

В перші дні ліжечко або колиска буде тим місцем, де ваша дитина проводитиме багато часу. Ми допоможемо вам обрати таке ліжечко, щоб немовля у ньому почувало себе комфортно і затишно.

Найголовніше- це матеріали, з яких зроблене ліжечко. При виробництві ліжечок використовуються два типиматеріалів- це пластик і дерево. Рекомендується купувати дерев 'яні ліжечка з натуральних порід дерева, таких, як вільха, береза, клен, сосна. Таке ліжечко легко миється. 

Але з першого погладу ви не завжди зможете відрізнити натуральне дерево від пластику або полістиролу, тому вимагайте в продавця сертифікат, у якому вказано, з якого матеріалу зроблено даний виріб і наскільки він відповідає необхідним нормам.

Розглянемо матеріали детальніше.

Найкращими для дитячих ліжечок є береза, вільха, клен, але й ціна на них відповідно висока. Сосна порівняно дешевша, оскільки м 'якша за вищезгадані породи дерев. А тому на меблях з сосни при механічних впливах можуть залишатися сліди (вм 'ятини). 

МДФ (з англ.- дрібнодисперсна фракція дерева) є міцнішим за натуральне дерево матеріалом. При її виробництві не використовуються шкідливі смоли. 

ДСП (деревно-стружкова плита)- композиційний матеріал, який отримують шляхом змішування висушеної технологічної тріски.  

Не такий міцний матеріал, крім того, при його виробництві виділяється формальдегід, який є сильним подразником для очей, слизової оболонки, шкіри, а також верхніх дихальних шляхів. 

Пластик є недорогим матеріалом, але при виборі пластикового ліжечка варто звернути увагу на документацію і чи виробництво проводилось з дотриманням усіх необхідних санітарно-гігієнічних норм і стандартів. От власне і все, що стосується матеріалів, з яких роблять ліжечка для дітей.

Наступним важливим чинником є покриття ліжечка. Найкращим варіантом буде виріб без будь-якого покриття. Але, якщо ви вирішили придбати ліжечко дитяче з покриттям, то надайте перевагу не фарбі, а лаку, який використовується саме для виробництва меблів для дітей, тобто він повинен бути нешкідливим. 

Якість покриття дуже легко перевіряється: спробуйте його подряпати нігтями; якщо вам це вдалося, можна з впевненністю сказати, що таке покриття не є якісним, тому від покупки такого ліжечка варто відмовитись. Якісне покриття витримує не лише такі легкі механічні впливи. 

Якщо ви обрали пофарбоване дитяче ліжечко, переконайтеся, щоб фарба була зі смол на водяній основі.

Після того, як ми детально описали критерії матеріалу, перейдемо безпосередньо до ще однієї досить суттєвої ознаки- фунціональні можливості ліжечка.

Насамперед дитяче ліжечко повинне мати як мінімум два положення дна. Поки дитина ще маленька, оптимальним є, щоб ліжечко було не дуже глибоким- так батькам зручніше вкладати малюка, щоб не розбудити його. З часом, коли дитина підросте і почне вставати на ніжки, варто зробити ліжечко глибшим, опустивши днище, щоб вона не змогла вилізти чи вивалитись з нього.

У більшості випадків ліжка роблять також зі зйомною боковиною- це дуже зручно мамам. Таке ліжечко зі зйомною боковиною можна поставити поряд з ліжком батьків. Якщо ж прийде час і ваш малюк навчиться самостійно вилазити з ліжка, йому не доведеться чекати допомоги батьків.  Потім боковину можна легко вмонтувати в дитяче ліжечко. Можливими є також варіанти кількох рівнів боковин, як правило їх два.

Дуже непоганим варіантом є ліжечко з пеленальним столиком. Це зручно, оскільки економить не лише простір дитячої кімнати, але й у мами «все під рукою». Багатьом батькам подобаються колиски-кошики, хоча вони, як правило, підходять діткам до року. Зручність таких варіантів у тому, що їх легко переносити завдяки ручкам, а також у них зйомні покриття, які легко прати в машинці.

Зручно також буде переміщати ліжечко по кімнаті чи квартирі, якщо у нього є коліщатка. Існують також моделі, зроблені за типом колисок- це не лише сподобається дитині, але й мамі зручно буде заколисувати її. Є моделі, що включають в себе не лише коліщатка, а й колиску- залежно від того, що на даний момент підходить. 

Хорошим доповненням також буде висувна шухляда,в яку можна  скласти постіль, білизну, іграшки. Так само можна окремо придбати висувний ящик у тому випадку, якщо в комплекті ліжечка його не було. Це трохи збільшує його вартість, але вам не треба буде купувати окремо тумбочку, комод чи шафу для речей.


Стосовно безпеки- ліжечко не повинне містити зайвих деталей, об які малюк може поранитись. 

Уважно перегляньте, чи не стирчать сполучні матеріали такі як цвяшки чи болтики. Якщо ліжечко не лаковане, зверніть обов 'язково увагу на наявність зачіпок. Ліжечко для дітей має бути ідеально зачищеним і абсолютно гладким. Так само треба врахувати відстань між щаблями боковини. Вона має бути не більшою 7-8 см, щоб запобігти випаданню і застряганню між ними малюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сторінки